Tiivistelmä askel askeleelta

Askel askeleelta opas selkouniin

Tähän olen vielä yksinkertaisuuden vuoksi poiminut kohta kohdalta etenevän ohjelman selkounien harjoitteluun. Huomaa, että tahti ja harjoitukset ovat minulle sopivia. Itsellesi voi toimia aivan erilainen vauhti ja ideat. Luo itsellesi oma polku unimaailmaan. Olen kerännyt vaiheet viikoittaiseen etenemiseen, koska alkuperäinen selkounikurssi pidettiin kerran viikossa kolmen kuukauden ajan. Jos tahti on liian hidas, voit edetä nopeammin tai vastaavasti omaan elämänrytmiisi voi soveltua verkkaisempi vauhti. Voit esimerkiksi tehdä ohjelmasta kesäloman mittaisen ja keskittyä selkounen taidon opettelemiseen lomasi ajaksi.

Joka viikolla aseta tehtävistä itsellesi selkeä numeerinen tavoite, jonka päätät saavuttaa viikon loppuun mennessä. Esimerkiksi: ”Tällä viikolla aion muistella uniani joka aamu.” Selkounien taito koostuu monista pienistä alitaidoista, jotka oppii vähitellen harjoitusten aikana, ja joista muodostuu puro, jotka lopulta johtavat unimaailman hallitsemiseen. Muista myös, että harva ihminen on uniseppä syntyessään ja pystyy ohjaamaan uniaan täydellisesti alusta saakka. Unien täydellinen hallinta voi olla jopa mahdotonta, koska unessa mielen korkeammat prosessit ovat aina jotenkin muuttuneita. Lähde siis oletuksesta, että ensimmäiset selkounesi voivat olla lyhyitä oivalluksia tai jotenkin puolisekavia tietoisuuden ja sekavan unennäön sekoittumia. Älä pety tästä, vaan jatka harjoituksia, kunnes olet oppinut pidentämään ja selkeyttämään uniasi lisää.

Aivan ensimmäiseksi muodosta itsellesi, jokin unelma, jonka haluaisit elämässäsi toteuttaa ja kokea. Ota selkouniharjoitustavoitteeksesi kokea tämä asia tietoisesti unessasi. Myöhemmin voit toteuttaa sen myös valvetodellisuudessa. Unelma voi olla jokin selkeä tehtävä kuten: ”Haluan maata aurinkorannalla kenenkään häiritsemättä ja lillua laineilla tuntien täydellistä tyytyväisyyttä vailla mitään velvollisuuksia”. Unelma voi olla myös sisäinen kuten: ”Haluan oppia lisää kärsivällisyyttä, tuntemalla syvää tyyneyttä vaikeissa ja tiukoissa tilanteissa”. Se voi olla jotain täysin itsekästä tai sitten muuta maailmaa ja ihmisiä hyödyttävää. Muista, että unissa olet oman todellisuutesi valtias, eikä kukaan voi määrätä millaisia unia ja unelmia sinun pitäisi nähdä ja muodostaa.

Jos unelmasi on monimutkainen ja vaatii paljon selkouniharjoituksia ja unen hallinnan taitoja toteutuakseen, jaa se pienempiin osaunelmiin. Opettele vähitellen taidot, kunnes saat luotua tilanteen unissasi. Ota myös selkouniharjoitukset askelmiksi kohti unelmaasi. Esimerkiksi: Kun olen oppinut kirjoittamaan 3 unta yössä, olen askelen lähempänä unelmani toteutumista omassa unimaailmassani.

1. Viikko: Unipäiväkirja

Muistele unia heti herätessäsi.
Kirjoita ne unipäiväkirjaasi ja otsikoi ne.
Joka ilta nukkumaan mennessäsi, palauta mieleesi päätöksesi kirjoittaa ylös näkemäsi unet.
Kehitä motivaatiosi sellaiselle asteelle, että ensimmäinen ajatuksesi herättyäsi on: ”Mitä unta juuri näin?”
Päätä, että viikon loppuun mennessä, muistat ja kirjoitat ainakin yhden unen joka yöltä.
Jatka unipäiväkirjan pitämistä koko harjoitusjakson ajan.
Mikäli unien muistaminen on vaikeaa sinulle, seuraa tarkasti kurssin alkuosassa kerrottuja unen mieleen palauttamisen vinkkejä. Jokainen näkee unia. Vaatii taitoa muistaa niitä. Tätä taitoa voi harjoittaa määrätietoisella etenemisellä, vaikka alussa ei muistaisi yhtään unia.

2. Viikko: Todellisuustestit

Ala tehdä todellisuustestejä päivisin kysymällä itseltäsi: ”Onko tämä unta?”.
Poimi unipäiväkirjastasi unissasi toistuvia teemoja, tilanteita, ihmisiä, asioita jne.
Aina kun olet tekemisissä tällaisten unimerkkien kanssa, tee todellisuustesti. (Koeta esimerkiksi lentää hyppäämällä ylös.)
Tee vähintään pari todellisuustestiä päivässä.
Jatka todellisuustestien tekemistä läpi ohjelman.

3. Viikko: Rentoutumisharjoitukset

Opettele jokin rentoutumistekniikka ja tee se päivittäin koko ohjelman ajan. Esimerkiksi jännitä ja rentouta kaikki lihaksesi vuorotellen varpaista ja nilkoista koko vartalon läpi edeten kasvoihin ja päälaelle. Voit käyttää myös liitteessä B kuvattua Virtausrentoutusta.
Jos nukahdat rentoutumisharjoitukseen helposti, tee se mieluummin täysin hereillä päivällä kuin nukkumaan mennessäsi. Ei ole hyvä totutella nukahtamaan liian nopeasti selkounia harjoitellessa.

4. Viikko: MISU-Tekniikka

Jos haluat voit jatkaa edellisten NISU-tekniikoiden harjoittamista (Nukkuessa indusoitu selkouni). Ne ovat hyvin tehokkaita kunnolla ja antaumuksella tehtyinä. Jos haluat lisähaasteita, voit alkaa tehdä seuraavia MISU-tekniikoita (Muistaen indusoitu selkouni.)
Herää esim. kuuden tunnin päästä nukkumaan menosta (Mikä tahansa muu 1,5 jakso käy myös 4,5h; 6h; 7,5h; 9h kunhan et ole liian pirteä ettet nukahtaisi enää uudelleen.)
Jos nukahdat liian nopeasti uudelleen, pysyttele hereillä tekemällä ennakkoon aamuaskareita esimerkiksi puolen tunnin ajan kunnes ylimääräinen uni on karissut silmistäsi, mutta et ole vielä liian pirteä.
Mene takaisin nukkumaan.
Voit tehdä rentoutumisharjoituksen, jos olosi on kireä.
Palauta mieleen edellinen näkemäsi uni. Jos et herännyt uneen, lue edellinen uni unipäiväkirjastasi.
Toista unta kunnes nukahdat uudelleen. Päätä, että tunnistat seuraavan unesi, kun kohtaat vastaavan unimerkin kuin toistamassasi unessa, eli kun tulet toistamassasi unessa mahdottomaan kohtaan, josta se olisi pitänyt huomata uneksi.
Voit toistaa MISU-harjoituksen nousemiseen asti aina kun havahdut hereille esimerkiksi uudesta unesta.

5. Viikko: Selkounen vakauttaminen

Pienellä onnella, tiiviillä harjoittelulla ja keskittymisellä unimaailmaan olet tässä vaiheessa kokenut jo ensimmäiset selkounesi.
Nyt haasteena voi olla tietoisen unitilan pidentäminen ja vakauttaminen.
Opettele pyörähtämään heti jos unimaailma hiipuu silmissäsi.
Vaikka heräisit, makaa hiljaa liikkumatta paikoillasi ja vaivu uneen uudestaan.
Kertaa tämän oppaan unien vakauttamisvinkkejä.

6. Viikko: SISU-tekniikka

Voit koettaa tietoista nukahtamista suoraan valveilta.
Opettele ensin rentoutumaan täysin pitäen mielesi keskittyneenä ja virkeänä.
Nouse sitten yöllä ennen varsinaista heräämisaikaasi esim. kuuden tunnin unien jälkeen tai puolitoista tuntia ennen normaalia heräämisaikaasi.
Rentoudu ja keskitä mielesi johonkin SISU-tekniikka käsittelevän luvun kohteista.
SISU- tekniikan opetteleminen on useimmille hyvin vaativaa ja kärsivällisyyttä edellyttävää.
Koita tehdä SISU-tekniikkaa juuri kun olet herännyt edellisestä unesta maaten paikalla liikkumatta ja vajoten takaisin uneen tietoisesti.

7. Viikko: Edistyneemmät harjoitukset

Kun olet nähnyt ensimmäiset selkounesi, ota päämääräksesi hioa taitoasi paremmaksi, selkeämmäksi ja pitkäkestoisemmaksi. Voit keskittyä joihinkin unimaailman puoliin kerrallaan, joiden hallintaa haluat kehittää. Voit käyttää tämän oppaan toisen osan teemoja edistyneisiin harjoituksiin esimerkiksi luovuudesta, unien parantavasta voimasta, ongelmien kohtaamisesta tai esimerkiksi täysin omien unimaailmojen luomisesta ja tutkimisesta.

« Takaisin aiheisiin