Muistaen selkouneen

MISU-tekniikat

Muistaen Ilmaantunut SelkoUni (MISU).
Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD: Stephen LaBerge).

MISU-tekniikoissa selkouni saadaan aikaan muistin avulla. Ensiksi kuitenkin eräs unimaailmaan herkistävä harjoitus.

Todellisuuden kyseenalaistaminen
Unen tiedostamista auttaa, jos silloin tällöin keskittyy siihen rikkaaseen kokemus- ja aistimaailmaan, joka on ympärillämme ja sisällämme jatkuvasti. Usein se otetaan itsestään selvyytenä. Unissa kokemusmaailman itsestäänselvyytenä ottaminen merkitsee, että unta on vaikea tunnistaa uneksi, kun se automaattisesti otetaan totena.

  • Mene päiväsaikaan johonkin unenomaiseen paikkaan. Paikan olisi hyvä olla sellainen joka tyydyttää mahdollisimman montaa aistia: värikäs, äänekäs ja ihmisläheinen, esimerkiksi joku mukava kahvila tai puisto.
  • Mieti hetki, mikä paikassa muistuttaa uniasi.
  • Kiinnitä huomiota ihmisiin. Kaikki näkevät unia. Millaisiakohan unia nämä ihmiset näkevät?
  • Kiinnitä huomiota kaikkiin aisteihisi. Mitä näet? Kuulet? Haistat? Tunnet?
  • Kiinnitä huomiota eritysesti sisäisiin tuntemuksiisi. Miltä tuntuu olla Sinä juuri tässä paikassa?
  • Mieti hetki, että unissasi tämä paikka näyttäisi ja tuntuisi täysin samalta kaikkine aistimuksineen. Unissa todellisuus on aivan yhtä vakuuttava.
  • Mieti, että mielesi voi rakentaa samanlaisen maailman. Kaikki tässä paikassa oleva voisi olla mielesi rakentamaa juuri nyt, jos olisit unessa.
  • Kiinnitä huomiota erityisesti tilan tuntuun ympärilläsi. Tunne ensin oma kehosi, ja sitten sitä ympäröivä maailma. Miltä tuntuu välimatka kehosi ja edessä olevan näkymän välillä. Entä sivuilla.. ylhäällä.. alhaalla.. ja takana? Pysähdy hetkeksi miettimään jokaista suuntaa, kunnes tunnet avaruuden ja tilan ympärilläsi. Tyhjä tila erottaa sinut muista ihmisistä, esineistä ja seinistä, mutta tämä sama tila myös yhdistää sinut näihin.
  • Jatka hetki rauhassa kiinnittämistä huomiotasi kaikkiin aisteihisi ja yhdistävään tilan tuntuun ympärilläsi ja sisälläsi. Keskity siihen, että tämä kaikki voisi olla mielesi rakentama maailma selkounessa. Tee sama harjoitus joskus selkounessa.

Itsesuggestiotekniikka

Itsesuggestio on yksinkertaisin selkounitekniikka2. Sen avulla voi lisätä selkouniaan selkeästi. Itsesuggestiossa vain luvataan itselle pakottamatta, että näkee selkounen ennemmin tai myöhemmin.

  1. Rentoudu ja rauhoitu hetkeksi esimerkiksi illalla ennen nukkumaan menoa. Koeta tuntea olosi mahdollisimman hyväksi esimerkiksi miettimällä onnistumisen kokemuksiasi eri elämän alueilla ja tuntemalla kuinka hyvältä ne tuntuivat.
  2. Tässä lämpimässä itsevarmuuden tunteessa lupaa itsellesi esimerkiksi: “Tänä yönä näen selkounen”, tai “lähiaikoina näen selkounen”. Totea tämä vain lyhesti, äläkä yritä pakottaa itseäsi mihinkään. Älä hoe asiaa, vaan totea vain tyynesti, että näin tulee tapahtumaan enemmin tai myöhemmin.
  3. Voit toistaa lauseen joka ilta, mutta älä odota mitään tulosta. Anna sen tulla, kun on tullakseen. Jatka kärsivällisen toiveikkaana.

MISU-tekniikka

Stephen LaBerge kehitti seuraavan tekniikan tehdessään väitöskirjaansa 1970-luvun lopulla Stanfordin yliopistossa. Hän huomasi sen olevan hyvin tehokas tekniikka, joka nosti hänen selkounitiheytensä nopeasti itsesuggestiolla tuotetusta noin viidestä selkounesta kuukaudessa pariin kymmeneen kuussa.

Tee seuraava harjoitus ensin päivällä, sitten illalla nukahtaessasi ja sitten eri päivinä niin pitkään kuin haluat aamuyöllä herätessäsi esim. herätyskellon avulla uniherätykseen (1,5 tunnin kerrannaisena nukkumaanmenohetkestäsi).

Ensimmäisissä päivä- ja nukahtamisharjoituksessa palauta elävästi mieleesi edellinen unesi unipäiväkirjastasi. Seuraavat kohdat koskevat erityisesti aamuyöllä heräämistä:

  1. Nukkumaan mennessä päätä vakaasti muistaa unesi sanomalla itseksesi esim. “Muistan seuraavan uneni ja herään siihen”.
  2. Herätessäsi muistele edellistä untasi. Palauta mieleesi uni, johon juuri heräsit, mahdollisimman elävästi käyden läpi unitapahtumat ja näkymät mielessäsi.
  3. Näe itsesi tunnistamassa uni uneksi. Kertaa unta ja kuvittele tulevasi tietoiseksi siitä jokaisen unimerkin kohdalla erikseen. Unimerkin nähdessäsi päätä tunnistavasi uni.
  4. Toista unta kunnes nukahdat. Jatka toistamista, kunnes vaivut uneen. Jos alat miettiä muita asioita, palaa unen kertaamiseen, kunnes olet täysin vakuuttunut, että seuraavaksi kun näet unta, muistat tunnistaa sen uneksi.

Jos nukahdat liian nopeasti, etkä ehdi keskittyä harjoitukseen, kannattaa pysyä hereillä jonkin aikaa esimerkiksi 15-20 minuuttia. Kirjoita uni päiväkirjasi sivuille, lueskele kirjaa tai aamun sanomalehteä. Voit myös mennä toiseen huoneeseen tekemään jotain herätäksesi kunnolla ennen harjoitusta. Mitä pidempään kertaat unesi tunnistamista, sitä varmemmin tunnistat seuraavan unesi.

MISU- eli muistitekniikan haaste on muistaa tehdä asioita (tunnistaa uni) pelkästään sisäisen tahdon ja muistin varassa. Tavallisesti hereillä kirjoitamme asioita ylös, esimerkiksi kauppalistaa tai muita tehtäviä, jotka pitää muistaa tehdä. Unissa emme voi luottaa ulkoisiin apuvälineisiin, koska kaikki tapahtuu mielen sisällä. Yleensä asioiden muistamisessa, kuten myös unen tunnistamisessa auttaa, jos asia on itselleen tärkeä. Tärkeä asia ei unohda niin helposti kuin vähemmän tärkeää. MISU-tekniikka keskittyy lisäksi mielleyhtymän eli assosiaation muodostamiseen unitilanteen ja unen tunnistamisen välillä. Idea on hieman samanlainen kuin koettaisi painaa mieleensä, että pitää viedä roskat ulos, kun seuraavan kerran astuu ulko-ovesta tai esimerkiksi muistaa ostaa jonkin tavaran kun seuraavan kerran kulkee tietyn kaupan ohi. Ilman ulkoisia apuvälineitä muistia auttaa jonkin asian yhdistäminen haluttuun toimintaan. MISU-tekniikka yrittää tehdä juuri tämän kertaamalla unen oivaltamista uneksi unimerkkien ilmaantuessa. Seuraavassa näkemässäsi unessa on todennäköisempää, että tunnistat unimerkin tietoisesti, kun olet harjoitellut tunnistamisen muistamista hereillä ollessasi.

« Takaisin aiheisiin