Nukkuen selkouneen

Nisu-tekniikat

Nukkuessa Ilmaantunut SelkoUni (NISU).
Dream Initiated Lucid Dream (DILD: Stephen LaBerge A Course in Lucid Dreaming. Lynne Levitan & Stephen LaBerge. The Lucidity Institute Inc 1995).

NISU -tekniikat perustuvat unessa nukkuessa tehtyyn todellisuustestiin. Apuna käytetään unimerkkejä, joita kerätään omista unista unipäiväkirjan perusteella. Idea on oppia tekemään todellisuustesti hereillä aina, kun tapahtuu jotain unenomaista. Kun todellisuustestistä tulee tottumus valvetodellisuudessa, tekee sellaisen ennemmin tai myöhemmin unessa ja voi alkaa nähdä tietoisena haluamaansa selkounta.

Unimuistin kehittämisen apukeinoja
Vinkkejä unimuistin parantamiseen:
– Lisäuni. Pidennä nukkumisaikaasi
– Päätös. Päätä nukkumaan mennessäsi esim. "Tänä yönä muistan uneni" tai "Muistelen uniani heti herättyäni"
– Muistilaput. Pistä muistilappuja näkyville esim. "Kirjoita unet", "Muista unet" tai "Mitä jos lähtisit lentoon?"
– Kysyminen. Kysy heti herättyäsi "Mistä näin juuri äsken unta?", "Mitä tapahtui?"
– Herätyskello. Aseta herätyskello soimaan 1,5 tunnin välein mitattuna nukkumaanmeno ajastasi, esim. 4½, 6 tai 7½ tunnin kohdalla. Vilkeunijaksot tapahtuvat noin 1,5 tunnin välein ja ne pitenevät kestoltaan kohti aamua. Tämän vuoksi aamulla on helpompi muistaa unia ja harjoitella selkounia, jotka tapahtuvat vilkeunessa.

Merkkaa käyttämäsi muistiapukeino unirytmi -taulukkoon, jotta voit oppia, mikä keino nostaa unimuistiasi parhaiten. Voit myös käyttää useaa keinoa samanaikaisesti.

Todellisuustestejä
Tee todellisuustesti aina tosissasi. Jos et todella kyseenalaista todellisuutta, et tee sitä myöskään unessa, vaan jatkat unennäköä luullen sitä todeksi. Useimmiten olemme unessa täysin varmoja, että olemme valveilla ja toimimassa normaalisti maailmassa. Vain kunnolla tehty todellisuustesti voi paljastaa unen mielikuvituksen tuottamaksi.

Tee todellisuustestejä niin usein kuin mahdollista - ainakin viisi tai kymmenen kertaa päivässä - kysymällä itseltäsi: "Onko tämä unta?" ja tekemällä jonkin seuraavista testeistä:

Hyviä todellisuustestejä
– Lähde lentoon
– Heitä jokin esine ilmaan ja koita pitää se siellä ajatuksen voimalla. Jos esine leijailee alas vähänkään todellisuudesta poikkeavasti, näet unta.
– Tekstin lukeminen kaksi kertaa peräkkäin nopeasti
– Digitaalikellon lukeman tarkkailu
– Jonkin laitteen toiminnan testaus, kuten valokatkaisimen
– Mieti, mikä päivä ja kellonaika on. Miten jouduit sinne, missä nyt olet? Onko muistikatkoksia?

– Mikäli päätät, että olet oikeasti hereillä, tarkkaile hetki hiljaa itseksesi kokemaasi maailmaa kaikilla aisteilla ja mieti: "Koko tämä näkemäni maailma voi olla mielikuvitukseni rakentama uni. Se näyttäisi aivan yhtä todelliselta unessa". Koeta erityisesti kokea tilantuntu ympärilläsi, kun tarkkailet maailmaa näin avartunein aistein.

Perinteinen elokuvissa käytetty testi, eli itsensä nipistäminen, ei välttämättä toimi. Nipistys sattuu unessa samoin kuin valveilla eikä siihen herää. Aivojen ja mielen on helppo luoda vaikutelma todellisesta nipistyksestä toisin kuin edellä olevissa todellisuustesteissä.

Kellonaikatesti toimii vain digitaalisella kellolla. Vanhemmat viisarikellot toimivat unissa yleensä luotettavasti.

Usein kannattaa tehdä pari erilaista todellisuustestiä peräkkäin. Meillä on taipumus keksiä jokin selitys unissa tapahtuville kummallisuuksille. Monesti järkeilemme yhden todellisuustestin tuloksen pois ja jatkamme unennäköä kuten olisimme hereillä. Tarkkaile pieniäkin eriskummallisuuksia kokemuksessasi, kun teet todellisuustestiä. Useimmiten unimaailma ja sen luonnonlait poikkeavat vain hieman valvetodellisuudesta. Ole tarkkana, ettet huijaa itseäsi!

Tee todellisuustesti kysymällä "Onko tämä unta?" esimerkiksi aina kun:

– Tapahtuu jotakin kummallista tai yllättävää
– Kun koet voimakkaita tunteita (myönteisiä tai kielteisiä)
– Kohtaat jonkin unimerkkisi
– Kun näet kirjoitusvirheen
– Kun sytytät tai sammutat valot jostakin lampusta
– Mennessäsi nukkumaan
– Herätessäsi (myös yöllä vaikka jatkaisit uniasi)
– Puhuessasi unista tai selkounikurssista jollekin toiselle
– Aina kun jokin muistuttaa sinua lentämisestä. (Lintu, näet tai olet lentokoneessa, mainos, elokuva, huvipuistonlaite, hissin lähteminen alaspäin, ja siitä seuraava keveyden tunne, uimahallissa sukeltaessa tuleva leijumisen vaikutelma, kun seisot korkealla ja katsot alaspäin esimerkiksi parvekkeelta tai ikkunasta)

Todellisuustestin muistamiskeinoja:
Usein emme muista tehdä todellisuustestejä päivän kiireen ja tohinan keskellä. Käytä seuraavia kikkoja muistisi parantamiseksi.

– Liimaa muistilappuja ympäri kotiasi silmän korkeudelle. Lukemalla lapun tekstin kahdesti teet todellisuustestin aina kun lappu osuu silmään.
– Pistä kännykkäsi herättämään satunnaiseen aikaan muutaman kerran päivässä, jotta muistaisit tehdä todellisuustestin.
– Pidä ranneketta, korua, sormusta tms. jonka nähdessäsi tai tuntiessasi teet aina todellisuustestin. Tämä voi olla myös jokin tietoisen unen symboli, jota kannat taskussasi. Kätesi osuu siihen toisinaan ja muistat tehdä testin.
– Kirjoita kynällä kämmeneesi T (=tietoisuus tai todellisuustesti). Tee todellisuustesti aina, kun silmäsi osuu kirjaimeen.

Parhaan tuloksen saat kuitenkin aikaiseksi, jos opit vähitellen tekemään todellisuustestin ilman ulkoisia muistiapuvälineitä. Unta nähdessä käytettävissä on vain sisäinen todellisuus, joten ulkoiset apuvälineet eivät tule avuksi. Unessa todellisuustesti pitää muistaa tehdä vain oman muistin ja tahdon varassa.

Unimerkit
(mukaeltu Stephen LaBergen kirjasta Exploring the World of Lucid Dreaming2)

Unimerkki on jokin muuntunut, mahdoton tai outo asia unessasi. Unimerkin tapahtuminen valvetodellisuudessa on mahdotonta tai hyvin epätodennäköistä. Unimerkkejä voi käyttää mahdollisuutena herätä selkouneen tavallisen unen keskellä. Jokaisella ihmisellä on omat ainutlaatuiset unimerkkinsä.

Omien unimerkkien etsintä:
1. Ota unipäiväkirjasi, jossa on ainakin kymmenen unta.
2. Merkkaa unimerkit päiväkirjaasi esimerkiksi alleviivaamalla. (Unimerkki on mikä tahansa outo ajatus, tapahtuma, esine, tunne tai asiayhteys. Katso alla oleva esimerkkiuni.)
3. Luokittele jokainen unimerkki yhteen viidestä alla olevasta kategoriasta. (Sisäinen, toiminta, muoto, asiayhteys, toistuva). Kirjoita kategoria unipäiväkirjan tyhjälle sivulle, jonka olet jättänyt sivujen väliin. Laske merkkien määrä kustakin kategoriasta.
4. Poimi kaikki unimerkit aamuisin seuraavan viikon ajan tai kymmenestä seuraavasta unesta, sen mukaan kumpi lista on pidempi. Voit keskittyä siihen unimerkkikategoriaan, jossa laskit alunperin olevan eniten unimerkkejä.
5. Ajattele joka unimerkin kohdalla, kuinka tietoinen olit merkin uniluonteesta sen tapahtuessa (katso lista alla). Tee tämä heti aamulla, kun unimerkit ja reaktiosi niihin ovat vielä tarkkana mielessäsi.
6. Seuraa valveilla tapahtuvia unimerkkejä valitsemastasi kategoriasta tehden todellisuustestin aina, kun unimerkkejä ilmaantuu. Jos esimerkiksi kategoriasi on 'toiminta' seuraa päivisin tarkasti, miten ihmiset, asiat ja itse toimit eri tilanteissa. Voit kerätä muistikirjaan tai paperilapulle päivällä havaitut unimerkit.

Unimerkkikategoriat

1 Sisäinen
Ajatukset, tunteet, tuntemukset, havainnot
Esimerkiksi: “Olen vanhassa kuollussani ala-asteella (20 vuotta sitten), ja päättelen, että olen unohtanut tehdä läksyt”, tai, ”Tunnen voimakasta seksuaalista vetovoimaa ventovieraaseen ihmiseen.”

2 Toiminta
Oma, toisen hahmon, esineen
Esimerkiksi: “Leijailen portaat alas, sen sijaan että kävelen”, ”Puolisoni kiipeää seinää ylös kuin hämähäkkimies”, ”Ruotsinlaiva ajaa saarten läpi maalla ja jatkaa matkaa”.

3 Muoto
Oma, toisen hahmon, tapahtumapaikan, esineen
Esimerkiksi: “Muutun musiikiksi”, “vanha ystäväni muuttuu opettajaksi”, ”Olen metsässä, äkkiä olenkin rannalla”, ”lentokone muuttuu avaruusalukseksi ja lentää pois”.

4 Asiayhteys
Asiat, jotka erikseen ovat tavallisia, mutta eivät esiinny todellisuudessa yhdessä.
Oma rooli, toisen hahmon rooli, hahmon sijainti, esineen sijainti, tapahtumapaikka, tapahtuma-aika, tilanne
Esimerkiksi: ”Olen veneellämme purjehtimassa (vaikka oikeasti on talvi)”.

5 Toistuva
Unimerkkejä voivat myös olla usein toistuvat teemat, asiat tai paikat unissasi, vaikka niissä ei olisi mitään outoa sinänsä. Jos esimerkiksi näet usein unta, että olet autossa, mökillä, tai esimerkiksi tekemisissä veden kanssa, niin tee todellisuustesti aina, kun huomaat olevasi näissä paikoissa.

Tietoisuuden aste unimerkeistä
Kirjatessasi unimerkin unipäiväkirjaasi, mieti kuinka tietoinen olit unimerkin luonteesta, eli siitä, että se tapahtui unessa. Tietoisuus unesta ei ole vain kaksijakoinen luokittelu: tietoinen tai ei-tietoinen, vaan näiden ääripäiden väliin mahtuu pitkä liukuma eri tietoisuuden asteita. Aloittelevan selkouniharrastajan tietoisuus unesta kasvaa toisinaan vähitellen, ja pienikin epäily jonkin asian kummallisuudesta unessa on merkki etenemisestä. Luokitellessasi unimerkkien tietoisuuden astetta käytä seuraavaa asteikkoa2:

1. Ei tietoinen. En huomannut unimerkkiä.
2. Vaikutti oudolta, mutta en kiinnittänyt huomiota sen enempää.
3. Puoli tietoinen. Asia oli kummallinen, mutta keksin jonkin selityksen
4. Täysin tietoinen. Tajusin merkin olevan unta.
5. Tietoisuuden jälkeinen. Olin jo tietoinen unesta, kun unimerkki tapahtui.

Esimerkkiuni merkattuine unimerkkeineen:

16.9. 5:36 LENTELYÄ AGENTIMAAILMASSA U (Tavallinen uni)
Olen sotaisan oloisessa maailmassa S:n kanssa. Tuntuu, että joku kyttää meitä ja ajaa takaa. Tähdenlennosta muokkatuu pieni helikopteri. Ohjaustikku on vain pala muoviletkua. Hieman ihmettelen asiaa sillä vehje liikkuu enemmän ajatuksen voimalla. Otan S:n kyytiin ja lähdemme lentämään johtajan pääsaarelle. Väistelemme poliisikopterien linjoja ja lennämme matalalla veden yli. Saarella on valtava teollisuusrakennusalue. Ihailen jylhiä näkymiä, jotka kuitenkin tuntuvat vaihtelevan ikään kuin kulisseiksi lastenhuoneen palikoiksi ja sitten taas jättimäisiksi rakennuksiksi.

Unimerkkikategoriat esimerkkiunessa:
Olen sotaisassa maailmassa ASIAYHTEYS
S:n kanssa (nuoruuden ystävä) ASIAYHTEYS
Tuntuu kytätyltä SISÄINEN
Muuttuu helikopteriksi MUOTO
Ohjaustikku muoviletkua MUOTO
Ihmettelen ohjaussauvaa SISÄINEN

Ajatuksen voimalla TOIMINTA
Lähdemme lentämään TOIMINTA/TOISTUVA
Johtajan pääsaari ASIAYHTEYS
Ihailen jylhiä maisemia SISÄINEN
Rakennukset vaihtelevat leikkipalikoiksi MUOTO

« Takaisin aiheisiin