Painajaisten kohtaaminen

Tutkimusten mukaan jopa 66 prosenttia unista sisältää uhkaavia elementtejä (Dreaming and Consciousness: Testing the Threat Simulation Theory of the Function of Dreaming. Antti Revonsuo & Katja Valli. PSYCHE, 6(8), October 2000. http://psyche.cs.monash.edu.au/v6/psyche-6-08-revonsuo.html). Onneksi vain harva näistä on todellisia painajaisunia, joihin nukkuja herää peloissaan. Kolmasosasta puoleen aikuisista näkevät painajaisia toisinaan. Selkounien ohjailun taidon avulla uneksija voi oppia kohtaamaan pelottavia tilanteita unissaan, siten että ne ratkeavat hyvin ilman ahdistavia tuntemuksia. Vaikka unissa kohdatut pelottavat tilanteet ovat mielikuvituksen tuotetta, niissä koettu pelon tunne on kuitenkin todellista. Tämän vuoksi pelon kohtaaminen voi muuttaa heräämisen jälkeisen tunnelman olennaisesti. On mukavampi aloittaa päivänsä iloisin ja helpottunein mielin kuin epämääräisen ahdistuneena painajaisen jälkeen. Selkouniharjoitukset on tarkoitettu tavallisten painajaisten käsittelyyn. Persoonallisuusongelmista johtuvat painajaiset kannattaa käsitellä ammattipsykologin kanssa.

Unet ovat omia luomuksiamme, samoin painajaisunet. Kuka pelkäisi piirtämäänsä piirrosta? Yhtä vähän on syytä pelätä omia painajaisiaan. Tämän asian tajuaminen tavallisessa tiedottomassa unessa on lähes mahdotonta. Myös tietoisessa selkounessa on hankalaa ymmärtää tilanteen vaarattomuus jonkin hirviön ajaessa takaa tai kun on tippumassa taivaalta kohti maan kamaraa. Painajaisissa kuitenkin vain pelko on pahin vihollisemme. Uhkaavaa tilannetta voi lähteä pakoon, joko heräämällä tai esimerkiksi lentämällä pois unessa. Samoin unessa uhkaavan asian tai hahmon voi muuttaa toiseksi.

Tällaiset ratkaisut, vaikka ovat hyviä sinänsä, jättävät kuitenkin jotain toivomisen varaan. Vaikka uhkaava tilanne ratkeaa pakenemalla, se voi jättää epävarman tai pelokkaan tunteen unesta. Kohtaamalla pelkonsa ja tilanteen unessa suoraan pääsee yleensä itsensä kannalta toivotumpaan tilanteeseen. Pelko muuttuu suoraan helpotukseksi tai iloksi, ja oma itsevarmuus ja kyky hallita ongelmia kasvaa. Koska unet ovat omia luomuksiamme, kohtaamalla uhkaavan tilanteen, kohtaat ja hyväksyt itse asiassa itsesi. Painajaisten kohtaaminen eikä niitä pakeneminen on tuonut monille avun myös toistuviin painajaisiin.

Hyökkääminen

Eräs tapa kohdata uhkaava unitilanne on hyökätä itse takaisin - vastaamalla aggressioon aggressiolla. Tämä ei ole ehkä kaikkein rakentavin painajaisten kohtaamiskeino, mutta mm. Malesialaisen Senoi-heimon kerrotaan käyttävän tätä tapaa unissaan. He jopa pyytävät unikavereitaan apuun hakkaamaan hyökkääjän. (Senoi-kansasta lisää uniperinteitä käsittelevällä kerralla.)

Katseen voima

Tutkija Paul Tholey huomasi katseen olevan voimakas unen ohjailun väline (A Model of Lucidity Training as Means of Self-Healing and Psychological Growth. Paul Tholey teoksessa Conscious Mind, Sleeping Brain: Perspectives on Lucid Dreaming (toimittanut) Jayne Gackenbach & Stephen Laberge. 263-287. Plenum Press,1988.). Katsomalla painajaisensa kohdetta suoraan silmiin hän onnistui taltuttamaan hyökkääjän. Tämä temppu vaatii kuitenkin itsevarmuutta, sillä jos epäilee hetkeäkään kykyään ottaa tilanne haltuunsa ja taltuttaa unihyökkääjä, tuijotusyritys voi päättyä nolosti. Unet reagoivat herkästi uneksija pienimpiinkin odotuksiin, ovathan ne uneksijan omia mielikuvituksen tuotteita. Erityisesti pahimpien pelkojen on taipumus toteutua, koska niitä pelätään ja pelosta ei osata päästää irti. Tämän vuoksi painajaisten kohtaamisessa ei ole olennaista niinkään tekniikat vaan oma asenne. Mitä rohkeammin kohtaa pelkonsa, sitä helpommin se onnistuu.

Keskustelu

Painajaisten kohteen, oli kyseessä sitten henkilö tai muuten vain uhkaava tilanne, voi yrittää antaa selittää itsensä. Ideana on kohdella uhkaavaa asiaa tasavertaisena itsensä kanssa eikä alistua sille, oli kyseessä sitten hyökkäävä susi tai uhkaava pyörremyrsky. Kysymällä, unihahmo voi selittää itsensä, ja uhkaava tilanne haihtuu. Stephen LaBerge2 luettelee seuraavat kysymykset, joita voit esittää uhan kohteelle keskustelun aloittamiseksi:

  • Kuka olet?
  • Kuka itse olen?
  • Miksi olet täällä?
  • Miksi toimit tuolla tavalla?
  • Mitä haluat kertoa minulle?
  • Miksi tällainen asia tapahtuu unessani?
  • Mitä ajattelet ja tunnet tällaisen asian tapahtuessa?
  • Mitä haluat minusta? Mitä haluat minun tekevän?
  • Mitä kysymyksiä haluaisit kysyä minulta?
  • Mikä asia minun tulee erityisesti tietää?
  • Voitko auttaa minua?
  • Voinko auttaa sinua?

Eri tyyppiset painajaiset

Stephen LaBerge on kirjassaan Exploring the World of Lucid Dreaming luetellut seuraavat yleiset painajaisteemat ja mitä niissä tilanteissa kannattaa tehdä. Ota itsellesi tavoitteeksi, että painajaista nähdessäsi tulet tietoiseksi unessa ja kohtaat painajaisen rohkeasti.

Takaa-ajo. Lopeta karkuun juokseminen. Käänny kohtaamaan takaa ajajasi. Jos tämä ei vielä saa takaa-ajajaasi katoamaan tai muuttumaan rauhalliseksi, niin aloita keskustelu tämän kanssa edellä olevien ohjeiden ja lauseiden mukaan.

Hyökkäys. Älä antaudu hyökkäykselle puolustuskyvyttömänä. Puolusta itseäsi ja aloita sovitteleva keskustelu. Voit myös tuntea itsessäsi rakastavia ja hyväksyviä tunteita hyökkääjää kohtaan.

Putoaminen. Rentoudu ja anna itsesi laskeutua maahan. Voit myös muuttaa putoamisen lentämiseksi ja nauttia lentämisen vapaudesta. Maahan iskeytyminen ei ole vaarallista. Pahinta mitä voi tapahtua on, että heräät sängyssäsi säpsähtäen. Unissa ei ole mitään todellista syytä pelkoon.

Halvaus. Kun tunnet itsesi liikuntakyvyttömäksi, olet jumissa tai liikkeesi ovat hitaat kuin olisit kahleissa tai jäässä, anna itsesi rentoutua. Älä ahdistu vaan hyväksy tilanne sellaisenaan uteliaan kiinnostuksen vallassa. Tiedä, että olet unessa ja halvaus haihtuu kohta itsekseen. Anna eri asioiden, mitä saatat nähdä tapahtuvan itsellesi tai kehollesi, vain tapahtua. Kaikki on mielikuvituksesi tuotetta ja olet turvassa sängyssä.

Olet valmistumaton kokeeseen tai puheen pitoon. Sinun ei tarvitse jatkaa tilannetta ollenkaan. Voit kävellä pois huoneesta. Vaihtoehtoisesti voi käyttää hyväksesi luovuuttasi ja vastata koekysymyksiin vetämällä vastaukset hatusta tai pitämällä puheen spontaanisti sanoen, mitä ensimmäisenä mieleesi tulee. Nauti tilanteesta ja olostasi. Hereillä voit miettiä pitäisikö sinun oikeasti valmistautua näihin tilanteisiin.

Alasti julkisella paikalla. Entä sitten? Pidä hauskaa. Jos haluat voit käskeä tai antaa kaikkien muidenkin unihahmojen riisua vaatteensa. Voit ryhtyä vaikka eroottiseen seikkailuun. Muista, että kainous on julkinen tapa ja unet ovat yksityisiä kokemuksia, joissa sääntöjä ei tarvitse noudattaa.

Painajainen unimerkkinä

Painajainen voi toimia loistavana unimerkkinä. Tavallisesti pelon aiheuttaja on jokin täysin mahdoton asia. Tunnistamalla asia mahdottomaksi unessa, tiedät näkeväsi unta. Toistuvat painajaiset voi elää uudestaan läpi hereillä ja päättää tulla tietoiseksi painajaisen sattuessa seuraavan kerran unessa. Pelkkä voimakas pelon tunne voi toimia unimerkkinä. Unessa tunteet koetaan voimallisemmin, koska rationaalinen ajattelu ei ole niitä hillitsemässä. Tämä on mukavaa esimerkiksi kun kokee voimakasta iloa tai rauhallisuutta, mutta ikävää jos tuntee voimakasta pelkoa. Tunnistamalla voimakkaan tunteen tapahtuvan unessa voit alkaa hallita untasi. Tee todellisuustesti aina kun tunnet voimakkaita tunteita.

Ymmärtämällä, että luot unessa tilanteen itse mielessäsi, voit valita omat toimintavaihtoehtosi myös painajaisissa. Muista, että unessa mikään ei voi vahingoittaa sinua oikeasti. Kehosi nukkuu turvassa sängyssä ja voit valita itse suhtautumisesi myös pelottaviin unitilanteisiin. Suhtaudu uhkaaviin tilanteisiin hyväksynnällä, antautumalla niille, kuitenkin pitäen itseluottamuksesi ja rohkeutesi olematta alistumatta. Unikuvat ovat omia luomuksiasi. Painajaisissa sinun ei tarvitse taistella itseäsi vastaan, vaan voit hyväksyä kaikki kuvat osana itseäsi.

Unien tulkinnasta

Unen ja uhkaavien asioiden merkityksen pohdinta joko unessa sen tapahtuessa tai hereillä voi olla myös hyvä tapa käsitellä painajaisia ja oppia kohtaamaan niitä. Jos keksit mitä painajaissymboli merkitsee sinulle, voit käsitellä sitä eri muodoissa.

Unien symbolisen merkityksen suhteen kannattaa muistaa unien muokkautuvuus odotuksiin ja mielen suggestioalttius unitilassa. Jos odottaa unien merkitsevän jotakin tärkeää puolta elämässään, unet voivat helposti muokkautua täyttämään tämän odotuksen. Ehkä tästä johtuu se, että ihmiset, jotka ajattelevat unien sisältävän viestejä viisaalta ja herkemmältä alitajunnalta myös näkevät merkittäviä unia. Toisaalta taas ihmisten, jotka ajattelevat unien olevan merkityksetöntä aivosolujen satunnaisaktivoitumista yöllä, on paljon vaikeampi nähdä unissa symbolisia merkityksiä.

Samoin Jungilaisen terapeutin potilaat alkavat nopeasti nähdä arkkityyppisiä unia ja Freudilaisen terapeutin taas seksuaalista symboliikkaa sisältäviä unia. Aikoinaan tällaista unien mukautuvaisuuden ilmiötä käytettiin todisteena tietyn unitulkintaperinteen toimivuudesta. Unitulkinnan universaalien lakien sijaan kyseessä taitaa pikemminkin olla ihmismielen universaalinen taipumus muokkautua odotuksiin. Se, että unisymboliikasta ei ole suoraan löydettävissä yleispäteviä tulkintasääntöjä ei kuitenkaan tarkoita, ettei unien tulkintaa kannattaisi käyttää hyväkseen.

Mitä tahansa, mikä toimii, kannattaa käyttää hyväkseen, vaikka perustelut asian toimivuudelle olisi lopulta erilaiset, mitä ollaan aikoinaan luultu. Koska unet ovat niin muokkautuvia odotuksiin, niitä kannattaa käyttää hyväkseen muokkaamalla omia uskomuksiaan ja odotuksiaan unien suhteen. Mitä enemmän uniaan arvostaa, sitä merkittävimmiksi ne vähitellen muodostuvat. Vastaavasti mitä vähemmän uniin kiinnittää huomiota ja mitä vähäpätöisemmäksi niitä ajattelee, sitä kuihtuneemmaksi unielämä voi muodostua.

Unien tulkinnassa taitaa päteä samat periaatteet kuin esimerkiksi itseään koskettavan kirjan lukemisessa tai musiikin kuuntelussa. Vaikka kirjaa ei ole kirjoitettu tai laulua sävelletty juuri sinulle, se voi sisältää omalta kannalta tärkeäksi koettuja asioita. Samoin sinänsä kaoottiset unet voivat muistuttaa sinua jostakin itsellesi tärkeästä asiasta tai tunteesta, vaikka itse uni ei olisikaan ollut suora viesti alitajunnalta itsellesi.

Toki kannattaa käyttää ajattelunsa avartamiseen sitä, mikä omasta mielestään toimii, vaikka tieteellisiä perusteita unien ja alitajunnan viesteille ei nykytutkimuksessa löydykään. Symbolit voivat kertoa ihmiselle paljon, vaikka symbolien tulkinnan pohjana ei olisikaan suoraa perustaa. Koko ihmismielen toiminta perustuu symboleille ja asioiden ymmärtämiseen ja eri asioiden välisien yhteyksien hahmottamiseen. Sillä ei ole väliä, mikä uuden oivalluksen saa aikaiseksi, ja mikä sen hermostollinen perusta on, jos oivallus muuttaa ihmisen elämän.

« Takaisin aiheisiin