Sisältö

Creative Commons -lisenssi Kain Kalju (original modified)

Selkounioppaan teemoja

Nämä aiheet käydään yleensä läpi kerran viikossa kurseilla. Voit edetä omaan tahtiisi. Muista että tietoisuus unissa kaipaa aikaa ja harjoitusta. Innostu selkounista päivin ja öin. Siirry eri aiheisiin alla olevan yhteenvedon linkeistä tai sitten ylävalikosta.

Voit ladata koko oppaan myös pdf-muodossa seuraavasta linkistä: Tietoisen unen taito

Selkounet ovat tietoisia unia, joita jokainen voi oppia näkemään. Useimmilta taidon oppimiseen menee muutama viikko tai kuukausi. Selkounien opettelu alkaa unimuistin kehittämisellä. Ilman unien muistamista niistä on mahdoton tulla tietoisiksi. Seuraavaksi tietoisuutta unissa aletaan harjoitella päivällä. Jos et koskaan ajattele päivällä olevasi unessa, et tee niin myöskään yöllä unissasi.

Lue lisää »

Helpoin selkounitekniikka perustuu unessa nukkuessa tehtyyn todellisuustestiin. Apuna käytetään unimerkkejä, joita kerätään omista unista unipäiväkirjan perusteella. Idea on oppia tekemään todellisuustesti hereillä aina, kun tapahtuu jotain unenomaista

Lue lisää »

Selkounen voi saada aikaan muistin avulla. Stephen LaBerge kehitti tekniikan tehdessään väitöskirjaansa 1970-luvun lopulla Stanfordin yliopistossa. Hän huomasi sen olevan hyvin tehokas tekniikka, joka nosti hänen selkounien määrän nopeasti.

Lue lisää »

Monille uneksijoille ensimmäisen selkounen saaminen on avartava ja vapauttava kokemus. Kokemus voi kuitenkin jäädä lyhyeksi, sillä useimmat heräävät nopeasti unen tunnistamisen jälkeen. Onneksi selkounen pitkittämiseen ja vakauttamiseen on kehitetty omia keinoja.

Lue lisää »

Periaatteessa yksinkertaisin, mutta käytännössä vaativin selkounen kutomistekniikka on siirtyä suoraan valveilta uneen. Asia on yksinkertainen, koska tarvitsee vain nukahtaa pitäen mieli jatkuvasti hereillä. Hankalaksi asian tekee se, että koska olemme tottuneet nukahtamaan koko alkuelämämme ajan tiedottomaan uneen, niin tästä tavasta poisoppiminen voi olla keskittymistä vaativaa.

Lue lisää »

Selkounessa voit tehdä mitä vain koska se tapahtuu mielikuvituksessasi. Voit lentää, taikoa tai kehittää erilaisia taitoja. Unimaailman ohjailu on taito joka on opittavissa. Salaisuutena on oppia käyttämään mielikuvitustaan ja odotuksiaan. Uni muokkautuu niihin odotuksiin, jotka sinne tuomme. Sekä tietoisiin, että tiedostamattomiin odotuksiin.

Lue lisää »

Painajaiset voivat olla pelottavia. Tietoista unitilaa voi käyttää pelottavien unikuvien ja tapahtumien kohtaamiseen. Mikä on pahinta, mitä voi sattua? Heräät sängyssäsi lämpimän peiton alla pää tyynyssä. Omia uniaan ei todellisuudessa tarvitse pelätä. Tämän oivaltaminen vaatii kuitenkin unessa itse unen oivaltamista.

Lue lisää »

Vaikka jotkin vanhojen kansojen kulttuurit voivat vaikuttaa primitiivisiltä nykysilmin erityisesti teknisesti ja taloudellisesti, voivat jotkut muut puolet näissä kulttuureissa olla paljon kehittyneempiä kuin omamme. Erityisesti unikulttuurissa myös meillä on opittavaa vanhojen kansojen perinteistä.

Lue lisää »

Selkounien mahdollisuuksia on sovellettu systemaattisimmin todennäköisesti tiibetiläisessä unijoogassa, jossa selkounet on tunnettu jo vuosituhansien ajan. Tiibetinbuddhalaisuudessa, eli tantrismissa, selkounia käsitellään toki hyvin erilailla kuin meillä länsimaissa. Buddhalaisen ajattelun mukaan harjoittajien päämäärä elämässä on vapautua joogan avulla maallisista huolista ja jälleensyntymästä. Munkit antautuivat vuosikymmeniksi buddhalaisille hiljentymis- ja uniharjoituksille. Harva länsimaalainen löytää itsestään tällaista motivaation ja sitoutumisen astetta.

Lue lisää »

Unissa voi keskittyä pitämään hauskaa tai sitten etsimään esimerkiksi apua erilaisiin ongelmiin. Niin kuin jokainen asiaan huomiota kiinnittänyt voi todeta: yksi vaikeimmista asioista on omien puutteiden, ristiriitojen ja ongelmien kohtaaminen. On niin paljon helpompaa pitää itseään täydellisenä ja syyttää muuta maailmaa tai ihmisiä ongelmistaan, kuin todella kohdata heikot puolensa. Lisäksi kipeiden asioiden kohtaaminen on vaikeaa ja alkaa helposti puolustella itseään ja keksimään tekosyitä sille, miksi ei pitäisi muuttua.

Lue lisää »

Unien luovuus ei ole kaukana. Jokaisessa unessa mielesi loihtii itsekseen valtavat maisemat ja tapahtumat siirtyen luovasti mielleyhtymästä toiseen. Selkounessa voit ottaa tämän luovan voimasi tietoisesti käyttöön. Voidaan ajatella, että jokainen ajatus, joka päässä syntyy, on oma ja ainutlaatuinen, jos se ei ole vanhan opitun muistelemista. Tällainen arkiluovuus ei ehkä tunnu niin loistokkaalta, mutta se on ollut myös suurien taideteosten lähde. Unissa mielen luova voima näkyy huomattavasti selkeämmin.

Lue lisää »

Näetkö unta nyt? Todellisuustestin avulla voit varmistua asiasta. Mutta missä mielessä myös valvetodellisuuden voidaan katsoa olevan unta? Avain unen tunnistamiseen on tulla tietoiseksi siitä. Jos mietit valve-elämääsi, huomaat ehkä, että suuri osa ajastasi kuluu vain tiedottomana olemiseen ja asioiden tekemiseen ikään kuin automaatilla. Tällöin asiat, kokemukset, aistimukset, ajatukset ja kaikki muut elämykset ikään kuin vilistävät ohitsesi huomaamatta.

Lue lisää »

Tähän olen vielä yksinkertaisuuden vuoksi poiminut kohta kohdalta etenevän ohjelman selkounien harjoitteluun. Huomaa, että tahti ja harjoitukset ovat minulle sopivia. Itsellesi voi toimia aivan erilainen vauhti ja ideat. Luo itsellesi oma polku unimaailmaan

Lue lisää »

Kolmen henkäyksen virtausrentoutus

Lue lisää »