Unet luovuuden lähteenä

Unien luovuus ei ole kaukana. Jokaisessa unessa mielesi loihtii itsekseen valtavat maisemat ja tapahtumat siirtyen luovasti mielleyhtymästä toiseen. Selkounessa voit ottaa tämän luovan voimasi tietoisesti käyttöön. Voidaan ajatella, että jokainen ajatus, joka päässä syntyy, on oma ja ainutlaatuinen, jos se ei ole vanhan opitun muistelemista. Tällainen arkiluovuus ei ehkä tunnu niin loistokkaalta, mutta se on ollut myös suurien taideteosten lähde. Unissa mielen luova voima näkyy huomattavasti selkeämmin. Joka yö näet huimia tarinoita ja juoniyhdistelmiä, jotka vain odottavat poimijaansa ja muistiin kirjoittajaansa.

Unissa on tehty muun muassa seuraavia tieteellisiä ja taiteellisia oivalluksia:

Friedrich Kekule, Saksalainen kemisti, oli pohtinut bentseeni molekyylin rakennetta pitkään 1860-luvulla. Molekyylin kaikki ainesosat tunnettiin, mutta ajan kemistit eivät olleet pystyneet keksimään, miten atomit asettuivat suhteessa toisiinsa muodostaen bentseeni molekyylin. Pohdittuaan asiaa pitkään Kekule torkahteli eräänä päivänä bussimatkalla. Hän näki unen, jossa käärmeet kiemurtelivat tarttuen itseään hännänpäästä ja muodostivat pyöriviä renkaita. Hän oivalsi, että toisin kuin muut tunnetut orgaaniset yhdisteet, jotka olivat suoria, bentseeni muodostuikin itseensä kiinni kiertyneestä renkaasta.

Elias Howe koetti pohtia 1884, kuinka kutomokoneen neula voisi toimia. Hän näki unta, jossa oli alkuasukasheimon piirittämänä. Heimon soturit uhkasivat häntä keihäillä, joissa oli reikä kärjessä. Herättyään hän tajusi, että neula, jossa on reikä kärjessä, ratkaisee hänen kutomokoneen ongelmansa.

Monet muusikot kuulevat sävellyksiä tai sanoituksia unissa. Mm Paul McCartney, Billy Joel, Beethoven ja Mozart ovat saaneet innostusta musiikkiinsa unista.

Golfin pelaaja Jack Nicklaus kertoo löytäneensä uuden otteen golf-mailastaan unessa, mikä paransi hänen peliään kymmenellä lyönnillä kierroksessa yhdessä yössä.

Samuel Taylor Coleridge, 1798, näki ja kuuli oudon Kublai-kaani runonsa unessa. Hän kertoo runon tapahtumien kuvien nousseen hänen mieleensä hyvin elävinä sanallisten kuvauksien kera. Hän kertoo alkuperäisen runon olleen 200-300 rivin mittainen, mutta kirjoittaessaan sitä ylös herättyään, jokin häiritsi häntä 54.:n rivin kohdalla. Tuntia myöhemmin, kun hän palasi kirjoittamaan, hän ei kyennyt enää palauttamaan mieleensä loppua runosta. Jäljelle jäänyt pätkä on esimerkki yhdestä erikoisimmista kirjallisuuden unituotoksista. Englanniksi runo alkaa seuraavasti:


In Xanadu did Kublai Khan
a stately pleasure-dome decree,
where Alph, the sacred river, ran
through caverns measureless to man
down to a sunless sea,
so twice five miles of fertile ground
with walls and towers were girdled round.
and there were gardens bright with sinuous rills,
where blossom'd many an incense-bearing tree.
And here were forests as ancient as the hills,
enfolding sunny spots of greenery.

Otto Loewi sai 1936 Nobelin palkinnon fysiologiassa ja lääketieteessä hermoimpulssien kemiallisesta etenemisestä kertovasta tutkimuksestaan. Aikaisemmin oletettiin hermoviestien viestien välittyvän pelkästään sähköisesti. Hän kertoi keksineensä idean jo 1903 eräässä keskustelussa, mutta ei pystynyt keksimään koetta, jolla asia varmistuisi. Asia unohtui kunnes 1920 hän heräsi keskellä yötä ja kirjoitti tärkeän oivalluksen paperille. Aamulla hän ei kuitenkaan saanut söherryksestä selkoä. Seuraavana yönä uni palasi. Hän nousi heti ylös ja teki laboratoriossa yksinkertaisen kokeen sammakon sydämellä. Kokeen tuloksista tuli hermoimpulssien kemiallisen siirtymisen perusta.

1800-luvun loppupuolella elänyt Kirjailija Robert Louis Stevenson kertoo rahapulassa pohtineensa kuumeisesti hyvän tarinan juonta ihmisen kaksinaisuudesta. Hän näki unen, jossa takaa ajettu otti pulveria ja muutti muotoaan hurjaksi olennoksi. Hän kirjoitti oivalluksen perusteella kaikkien tunteman tarinan Tohtori Jekylistä ja Mr. Hydestä. Stevenson kertoo myös vaipuneensa uneen kertomalla itse keksimiään tarinoita, joita muunteli yllättäen. Hän kertoo unen ja valveen rajamailla tapahtuvien uniensa ”pikkuväen” tuottavan kaupaksi käyviä tarinoita.

Ongelmien ratkaisu unissa

Yhteistä useimmille unioivalluksille on se, että niihin liittyvään ongelmaan on paneuduttu syvällisesti ennen ratkaisevaa unta. Monesti turhautunut pohdinta on jatkunut aivan viime hetkiin saakka ennen nukahtamista. Unessa ajatukset yhdistyvät uudella tavalla, ja näin voi syntyä oivalluksia, jotka ylittävät aikaisempien ajatusmallien kahleet.

Voit miettiä joitakin oman elämäsi alueita, joissa haluat käyttää luovuuttasi tai saada uusia oivalluksia. Nämä voivat olla harrastuksiin, työhön tai esimerkiksi ihmissuhteisiin liittyviä. Myös mm. sisustusratkaisuja, autonkorjausongelmia sekä opintotehtäviä on ratkottu unessa. Taitavat kirurgit ovat simuloineet leikkauksia unessaan ja näin pystyneet suoriutumaan todellisista leikkauksista nopeammin ja sujuvammin kuin työtoverinsa.

Vaikka ratkaisu tulee monesti hereillä ollessakin pohdiskellessa äkillisessä oivalluksessa, jaetaan luovaprosessi tavallisesti eri vaiheisiin.

Luovan prosessin vaiheet

  • Ongelman ratkonta vaiheessa sitä yritetään ratkaista kaikin keinoin.
  • Hautomisvaiheeseen siirrytään jos ongelma ei ratkea tavanomaisin keinoin vaan tarvitaan luovuutta. Tällöin ongelman aktiiviset ratkaisuyritykset unohdetaan hetkeksi ja ongelma saa vain muhia mielessä taka-alalla. Kylpy, kävely tai bussi-matka antavat ajatusten harhailla vapaasti. Tässä vaiheessa on hyvä ottaa vaikka torkut.
  • Hautomisvaiheessa ongelman ratkaisu saattaa pälkähtää mieleen äkillisessä oivalluksessa, joka yhdistää ongelmaan liittyvät asiat uudella ja luovalla tavalla toisiinsa. Tätä ei voi kuitenkaan pakottaa, vaan se tapahtuu kuin itsekseen jos on tapahtuakseen.
  • Todentamisvaiheessa tarkastetaan, että ongelma tosiaan ratkeaa oivalluksen mukaisesti.

Niin kuin hyvin tiedämme, kaikki unien tuotokset eivät ole niin loistavia kuin ensi tuntumalta vaikuttaisi. Tarina kertoo William Jamesin tapauksesta, jossa hän ilokaasu unissaan keksi ratkaisun maailmankaikkeuden tarkoitukseen ja kirjoitti sen ylös. Aamulla hän luki lehtiöstään: ”Hogaami, higaami, mies on polygaami. Higaami, hogaami, nainen on monogaami”. Unioivallukset vaativat useimmiten varmistusvaiheen, jossa oivalluksen todetaan toimivan käytännössä.

Unia voidaan käyttää hyväksi juuri hautomisvaiheessa aktiivisten ja usein myös turhautuneiden ratkaisuyritysten jälkeen. Tällöin ongelmaa kannattaa yrittää ratkaista viime hetkiin asti ennen nukahtamista vielä sängyssä. Usein ongelma tulee uniin ja siihen voi löytyä uusi ratkaisu.

Selkounia voi käyttää myös päätöksenteon apuvälineenä. Jos on vaikeuksia päättää ostaako esimerkiksi uusi asunto, vaihtaa uuteen työpaikkaan tai heittäytyä uuteen ihmissuhteeseen, voi luoda tilanteen eri vaihtoehdoista uniinsa ja tarkastella eri vaihtoehtoja eri näkökulmista. Unet eivät ehkä suoraan kerro, mikä on oikea vaihtoehto, mutta ne voivat auttaa näkemään epäolennaisia asioita paremmin ja tätä kautta varmentamaan omaa päätöstään ja tyytyväisyyttänsä siihen kun päätös on tehty. Epävarmat vaihtoehdot jäävät helpommin pois.

Luovuus ja selkounet

Kun haluat luovia ratkaisuja selkounissasi, Stephen LaBerge neuvoo seuraamaan seuraavia vaiheita:

  • Muotoile ongelmasi selkeäksi kysymykseksi. Kirjoista se ylös ja paina mieleesi. (Muista, että unissa muisti toimii heikommin kuin hereillä ja hienoista suunnitelmista unohtuu suurin osa itse unitilassa. Selkeä, ennen nukkumaan menoa muotoiltu, lause tai kysymys auttaa sinua muistamaan sen myös unessa. Tällöin ratkaisun etsimisen aloittaminen on helpompaa.)
  • Kudo itsellesi selkouni haluamallasi tekniikalla.
  • Aloita ratkaisun etsintä esittämällä kysymyksesi unessa. Voit kysyä neuvoa unihahmoilta. Voit etsiä unissasi alan asiantuntijan ja jutella hänen kanssaan. Ole avoin kaikille vihjeille, jotka voivat liittyä ongelmaasi. Muista, että mielessäsi on paljon tietoa, joka ei ole päässyt tietoisuuteen ja joka voi auttaa sinua ongelman ratkaisussa.
  • Herätä itsesi ratkaisun löydyttyä ja kirjoita se muistiin. Vaikka ongelmaa ei tulisi suoraa vastausta, voit yrittää käydä läpi päiväkirjamerkintääsi ja etsiä vihjeitä, jotka liittyvät ongelmaasi myös hereillä jälkeenpäin.

Kirjoita erityisesti kaikki sanalliset tuotokset paperille heti herättyäsi. Aamulla tai tauon jälkeen sanalliset yksityiskohdat ovat kadonneet mielestä, ja niitä voi olla mahdoton palauttaa.

Kuten unien tulkinnan kohdalla, unien ja luovuuden suhteen on ehkä syytä muistaa, että sama mieli, joka näkee unta luovista oivalluksista, on toiminnassa myös hereillä. Unet sallivat outojen mielleyhtymien ansiosta uusien ennakoimattomien ajatusten syntymisen, mutta vain hereillä oleva mieli pystyy päättämään toimiiko oivallus vai ei. Samanlaisia oivalluksia voi tulla myös täysin hereillä, joten unissa ei sinänsä ole jotain täysin ainutlaatuista luovuuden suhteen. Antamalla luovuudelle mahdollisuuden saat sen käyttöösi myös hereillä ollessasi. Uni voi tarjota hyvän hautomisvaiheen luovuudessa. Sanotaanhan ongelmien ilmetessä, että ”kannattaa nukkua yön yli”. Aamun valossa ongelmat eivät välttämättä näytä enää niin synkiltä.

« Takaisin aiheisiin